Eerste trailer museum Dorestad in productie

img_6341img_0181

Woensdag 13, donderdag 14 en vrijdag 15 juli vonden in Wijk bij Duurstede de opnamen plaats voor de eerste van 3 trailers in opdracht van museum Dorestad. De trailers moeten de aandacht vestigen op de historische verhalen die het musuem vertelt en die handelen op de tijd van de Vikingen, de Romeinen en de Middeleeuwen. Directe aanleiding vormt de verhuizing van het museum naar een nieuwe locatie, het voormalige Raadhuis naast de kerk.

In de eerste film zien we David van Bourgondië, die als bisschop een tijd de scepter zwaaide over Utrecht, later woonde in Wijk bij Duurstede, maar uiteindelijk door zijn opponent Engelbert werd verbannen. In de film is David in gebed en vraagt hij vergiffenis voor zijn daden. Drie fasen in zijn leven worden kort uitgelicht en gevisualiseerd: de intocht van Engelbrecht in de Domkerk; de pogingen van David om diens gezag omver te werpen en de bisschopszetel te heroveren; en zijn vernederende verbanning op een boeren strontkar.

In de loop van de maand augustus wordt de film gemonteerd (Wijnand Beijer), waarna deze bij Y-frame (Harry Creemers) in post production gaat. De cameralieden – waaronder bediening van de gimbal en een drone – waren Tijmen Meijer, Wilco Smit en Ewald van Es. Marissa Coster tekende voor de visagie. Script en regie Henny Beijer, eindredactie Niko van der Sluijs.

De trailer gaat tijdens het open museumweekeinde in september in première.