Dagcursus Omgaan met de pers

niko
Professionele journalisten – maar ook zij die daarvoor zeggen door te gaan – hebben grote invloed op de meningsvorming in de samenleving over allerhande onderwerpen en thema’s. Organisaties ondervinden dagelijks de gevolgen van wat we ook wel de hedendaagse mediacratie noemen. Bewindspersonen komen onder vuur te liggen vanwege vermeende misstappen in een ver verleden, voetbaltrainers lijken na een paar verliespartijen al ontslagen nog voor de zondagavond voorbij is, zorgvuldig opgebouwde reputaties van merken en organisaties worden soms met slechts één publicatie of reportage om zeep geholpen.

Hoe houd je regie? 

Organisaties moeten hier op een adequate en effectieve wijze mee omgaan. Want soms wil je ook heel graag in de publiciteit, maar soms ook veel liever niet. Regie is in alle gevallen cruciaal. Maar hoe krijg en houd je regie? Hiervoor moet je in elk geval enig inzicht hebben in het moderne medialandschap. Je moet weten hoe journalisten tegenwoordig denken en werken, met welke opdracht zij namens hun lezers, kijkers en luisteraars op zoek gaan naar feiten en cijfers, waar zij hun informatie vandaan halen en wat hun beroepsethiek is (of zou moeten zijn). Tegelijkertijd moet je je ervan bewust zijn, dat burgers anno 2014 zelf ook over tal van middelen beschikken om allerlei thema’s bij een groter publiek aan de orde te stellen.

Hoe organiseer je mediarelaties? 
Het belang van het aangaan en onderhouden van functionele contacten met journalistieke media is groot. Je kunt er offensief baat bij hebben, maar zeker ook defensief. Hoe ga je met journalisten en (publieks)media om? Wat komt daar bij kijken? Welke media selecteer je en waarom die? Hoe ontwikkel en onderhoud je mediarelaties en waarom zou je dat eigenlijk doen? Hoe plan je je mediacontacten? Hoe zet je mediarelaties op de juiste manier in? En hoe handel je, als zich een complicatie of – erger – een (groot) incident voordoet? Hoe kun je je wapenen tegen de invloed van burgerjournalisten, ‘amateur nieuwsjagers’ die, zonder verificatie, informatie als waargebeurd publiceren? Kun je je daartegen eigenlijk wel wapenen?

Hoe doe jij het als woordvoerder?

In de dagtraining ‘Omgaan met de pers’ verkennen we eerst het medialandschap en de werkwijze van journalisten. Daarna gaan we aan de slag in rollenspelen, waarin je tegenover professionele journalisten wordt geplaatst. Dat doen we in overleg in uiteenlopende situaties, van schrijvend journalist tot radio en televisie; dit hangt volledig af van de behoefte van de cursist. Een kwestie van maatwerk. We kijken verder indringend naar de do’s en don’ts in de rol van woordvoerder namens een organisatie. Bruikbare persoonlijke feedback stelt de cursist in staat de eigen zwaktes en sterktes te onderkennen en daar met behulp van tal van praktische adviezen zijn of haar voordeel mee te doen.

Vrijblijvend gesprek?

Overweeg je een training in de omgang met professionele journalisten? Sta je binnenkort voor een media-optreden en kun je wel wat training en advies gebruiken? Neem dan contact op. We helpen je graag op weg. Mail naar beijer-pr@planet.nl Of bel 06 51 666 016