Henny Beijer

Profiel

Ik, Henny Beijer (1954 – Nieuw-Vennep), werk al bijna 40 jaar als senior communicatieadviseur, freelance (sport- en bedrijfs)journalist, tekstschrijver en video-programmamaker. Ik voer daarnaast ad hoc opdrachten uit als scenarioschrijver en regisseur voor (opdracht)films, documentaires, mood clips en commercials. Bovendien geef ik praktijklessen (HBO- en MBO-niveau), workshops en trainingen op mijn vakgebied.

Opdrachtgevers

Actueel – voorjaar 2019 – ben ik actief voor onder meer TMG/Noordhollands Dagblad (diverse edities), Events.nl, High Profile Events Magazine, Detail Result Groep NV, Dirck III Slijterijen, SecMan, Van de Bron, Faber Audiovisuals, ROC Midden Nederland/MID College, De Forensisch Zorgspecialisten/TBS Nederland en Universiteit Twente.

Copywriting

De kern van mijn activiteiten bestaat uit journalistiek werk en tekstschrijven. Een deel hiervan betreft freelance (sport-)journalistiek (verslaggeving, portretten, interviews, achtergronden, sfeerreportages). Verder maak ik sfeerverhalen voor regionale krantenedities. Daarnaast verzorg ik het bladmanagement voor personeelsbladen en bedrijfsmagazines, schrijf ik bedrijfsreportages, maak ik interviews, verzorg ik branded content en produceer ik advertorials. Veder adviseer ik over doordacht en effectief publiciteitsbeleid van organisaties in de breedste zin van het woord, en ben ik betrokken bij – soms verantwoordelijk voor – de implementatie van en de begeleiding bij de realisatie. In veel gevallen coach en begeleid ik redacteuren, DTP’ers en fotografen. Ook verzorg ik vaklessen, trainingen en workshops binnen dit vakgebied.

Brede ervaring

Op algemeen journalistiek terrein voerde en voer ik op zeer frequente basis freelance opdrachten uit voor onder meer de uitgeverijen Upton Park (advertorials, business, bedrijfsprofielen oa. uitgever ELF Voetbal), Telegraaf/HDC Media (human interest, reportages, interviews) en BouwMedia (zakencourant InfoRegio). Tussen 2010 en 2012 was ik hoofd- en eindredacteur voor deze krant. Gedurende 12 maanden was ik beheerder en eindredacteur van de nieuwssite haarlemmermeer.nieuws.nl

Woordvoering en verslaggeving

Tussen 2007 en 2010 was ik freelance perswoordvoerder van het Nederlands zaalvoetbalteam. In de zomer van 2007 vervulde ik freelance journalistieke opdrachten voor KNVB.nl tijdens onder meer Euro 2007. Midden jaren 90 was ik op freelance basis als radio- en televisieverslaggever actief voor NOS Studio Sport (oa. Grandstand), NOS Langs de Lijn en Canal Plus. Ik coverde in die periode vooral het professionele american football in Nederland. Bij MeerRadio & MeerTelevisie was ik in de periode 2010-2012 redactioneel eindverantwoordelijk voor de politieke en zakelijke talkshows en de sportprogramma’s. Tot recent leverde ik – opnieuw op vrijwillige basis – een wekelijkse bijdrage als redacteur.

Mediatraining en woordvoering

Ik begeleid en train regelmatig leden van RvC’s, bestuurders en directies en professionele woordvoerders op weg naar en tijdens hun optredens in de media, al dan niet onder druk van crises. Ik was tot het opheffen eind 2016 als docent en trainer verbonden aan de Media Academie in Hilversum (Mediapark). Ik ben zelf overigens zeer ervaren in de strategieontwikkeling van mediabeleid, zowel proactief als reactief, inclusief woordvoering in crisissituaties. Ik sta te boek als zeer ervaren mediatrainer.

Sportmanagement

Tussen september 1994 en december 2004 werkte ik als zelfstandig interim- en projectmanager in doorgaans complexe communicatieprojecten. Tot mijn opdrachtgevers behoorden onder meer NFL Europe/Amsterdam Admirals (American Football), British American Tobacco (Formule 1, Lucky Strike Racing Team), NS Railinfrabeheer, Tempo-Team Holding en Stichting Euro 2000 (UEFA EK Voetbal en FIFA WK Onder 20). Tussen december 2000 en maart 2002 voerde ik op interim basis de algemene directie over de BVO Sparta Rotterdam. Daarvóór was ik interim communicatiemanager bij de AFC AJAX.

Docentschappen

Ik was tussen augustus 2004 en augustus 2016 als freelance (praktijk)docent en instructeur/trainer verbonden aan de faculteit Communicatie & Journalistiek en de School voor Journalistiek van de Hogeschool Utrecht. Ik ontwikkelde en verzorgde cursussen op de gebieden van mediastrategie, fundraising, woordvoering, crisiscommunicatie, eventmarketing, sportmarketing en –journalistiek, waarvoor ik vervolgens ook ben ingezet, zowel in voltijd- als deeltijdopleidingen. Ik was daarnaast stage- en afstudeerbegeleider. Door het vervallen van de VAR kwam op initiatief van de HU noodgedwongen een einde aan deze samenwerking. Inmiddels zet ik me part time als praktijkbegeleider en -instructeur in op het Media ICT en Design College van het ROC Midden Nederland in Amersfoort.

Videoproducties

Ik heb verschillende filmscripts en documentaires op mijn naam staan. Vele hiervan zijn gerealiseerd; een aantal regisseerde ik ook zelf. Het betrof onder meer opdrachtfilms voor het bedrijfsleven en organisaties, maar ook trailers, commercials en diverse producties voor goede doelen en films binnen schoolprojecten. Ik was intensief betrokken als producent, scenarist en/of regisseur.